El IV Congrés de Pastorets de Catalunya comptarà amb els més grans experts en les diferents àrees de coneixement i creació que engloba la tradició del teatre popular nadalenc a Catalunya. El 12 de març de 2022 es donaran cita a l’Espluga de Francolí alguns ponent ‘de nivell’ com Pep Plaza, Dafnis Balduz, Salvador Cardús, Xavier Grasset, el mag Marc Jordan o grans experts en vestuari i caracterització. Les inscripcions es poden fer fins al 9 de març, encara que com més aviat es facin, els congressistes poden gaudir d’una tarifa reduïda.

Els tallers i ponències es duran a terme al complex social i cultural del Casal de l’Espluga de Francolí, escollit el 2019 com a seu del Congrés per part de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya. El recinte, que al llarg del seu mig segle d’història ha acollit nombrosos congressos i convencions, disposa de diferents sales de conferències, teatre, ponències, assajos i tallers d’entre les quals destaquen el gran teatre del Casal, la Sala Llucià Navarro, la Sala Carulla-Font o el Sala Folch i Torres del Casalet.

Una quinzena de propostes

En total, al llarg del dissabte 12 de març, les instal·lacions del Casal i el Casalet de l’Espluga acolliran fins a una quinzena de propostes diferents, repartides entre els àmbits acadèmic, de gestió, d’interpretació i direcció, artístic i tècnic. Els inscrits ha d’escollir-ne tres de diferents, a desenvolupar en un dels tres blocs d’activitats que es desenvoluparan entre el matí i la tarda.

A banda de la sessió inaugural a càrrec de Salvador Cardús sobre el sentit dels Pastorets en l’actualitat, de l’àmbit acadèmic destaquen tres ponències sobre les peculiaritats històriques i culturals dels Pastorets a càrrec de Rosa Alcoy, Paquita Roig i Lluís Garcia Petit. També hi haurà sessions destinades a la direcció, coordinació i gestió dels espectacles, en forma de taules rodones sobre l’adaptació als nous temps i a la realitat de gènere; sobre comunicació i xarxes socials i sobre el voluntariat i la professionalització del teatre popular.

Alguns dels tallers que més criden l’atenció són els d’interpretació a càrrec dels coneguts actors vinculats a Pastorets, Pep Plaza i Dafnis Balduz, o el de direcció artística amb Txell Roda. També hi haurà espai pels amants de la tecnologia i l’escenografia amb tallers de tecnologies digitals a escena; sobre l’ús del foc als espectacle i sobre l’ús de la màgia, en aquest cas amb el mag Marc Jordan.

Per les ments més creatives s’oferiran diversos tallers de caracterització com el taller de làtex o el taller de dimonis a càrrec de Montserrat Tolosa, i el taller d’àngels i dimonis a càrrec de David Ferrer. Finalment, el periodista Xavier Grasset, vinculat als Pastorets de Vila-seca, conduirà l’acte de cloenda del Congrés, que acabarà amb un concert dedicat a la música de l’espectacle nadalenc, a través d’un recorregut per diferents cançons de Pastorets d’arreu de Catalunya.

Programació

11 de març de 2022

ACTE INSTITUCIONAL | 19.30h

Acte oficial d’obertura del IV Congrés a les Coves de l’Espluga. Viatge a l’infern, a les entranyes de la terra. Ponència a càrrec de Jordi Bertran i actuació de l’Orfeó Reusenc.

12 de març de 2022

BENVINGUDA, ACREDITACIONS, ESMORZAR I INAUGURACIÓ | 09.00h / 09.45h

09.00h | Recollida d’acreditacions al Pavelló del Casal i esmorzar de benvinguda.

09.45h | Sessió inaugural al Teatre del Casal a càrrec de Salvador Cardús ‘Quin sentit tenen els Pastorets al segle XXI’.

PRIMER BLOC | 10.45H-12.15H

Àmbit acadèmic: ‘D’àngels caiguts a dimonis enfeinats’, a càrrec de Rosa Alcoy.

Àmbit de direcció i gestió: Adaptació dels Pastorets a la realitat de gènere i als nous temps (taula rodona) amb Roc Esquius, Climent Ribera i Txell Roda.

Àmbit tècnic: ‘Tecnologies digitals a escena’, taller a càrrec d’Oriol Ibáñez. 

Àmbit artístic: Masterclass d’interpretació 1, a càrrec de Dafnis Balduz. 

Àmbit maquillatge: Taller de làtex, a càrrec de Montserrat Tolosa. 

PAUSA-CAFÈ | 12.15h-12.145h

Al Pavelló del Casal.

SEGON BLOC | 12.45H-14.15H

Àmbit acadèmic: ‘Els Pastorets, una meravella que travessa segles’, a càrrec de Paquita Roig.

Àmbit de direcció i gestió: Mijans i xarxes (taula rodona) amb Clara Ribas, Ricard Sayeras i Cristina Costa.

Àmbit tècnic: ‘Foc a l’escenari’, taller a càrrec de Miquel Pujol i Josep M. de Ramon. 

Àmbit artístic: Masterclass d’interpretació 2, a càrrec de Pep Plaza. 

Àmbit maquillatge: Taller de dimonis, a càrrec de Montserrat Tolosa.

DINAR I ESPAI D’INTERCANVI | 14.30h

Dinar a peu dret al pavelló del Casal i zona de mostra de grups i ofertes (Vols exposar-hi? Avisa’ns).

TERCER BLOC | 16H-17.30H

Àmbit acadèmic: ‘El patrimoni cultural associat als Pastorts’, a càrrec de Lluís Garcia Petit.

Àmbit de direcció i gestió: ‘Tot voluntariat o amb professionals’ (taula rodona) amb Daniel Anglès, Ramon Torra i Cristina Pericàs.

Àmbit tècnic: ‘Màgia i Pastorets’, a càrrec de Marc Jordan. 

Àmbit artístic: Masterclass de direcció amb Txell Roda. 

Àmbit de vestuari: ‘Àngels i dimonis, tradició i fantasia’ a càrrec de David Ferrer. 

CONCLUSIONS I ACTE DE CLOENDA | 18h

Al teatre del Casal, lliurament de reconeixements i entrega dels premis del Concurs de Fotografia dels Pastorets. Acte de cloenda conduït per Xavier Grasset.

CONCERT DE CLOENDA | 19h

‘La música dels Pastorets, un viatge d’emocions pel territori”, amb músics i cants en directe. Dirigit per Sergi Esparza, director de l’Orquestra dels Pastorets de l’Espluga.

SOPAR TEMÀTIC A L’HOSTAL DEL SEGNLAR

Les sopes dels pastors, la carn de l’infern i els dolços del cel.

13 de març de 2022

DESCOBERTA DE L’ENTORN

Activitats guiades a escollir per descobrir l’entorn del IV Congrés de Pastorets de Catalunya, amb altres opcions de visita lliure a la resta d’espais i equipaments visitables de la Conca de Barberà.

Caminada matinal interpretativa de 3,8 quilòmetres als boscos de Poblet (Paratge Natural d’Interès Nacional) fins al tossal de la Creu (mirador de la vall de Poblet), amb passeig per les vinyes, arribada al monestir (Patrimoni de la Humanitat) i visita opcional al recinte monàstic. 

Visita a l’equipament al Museu de la Vida Rural, equipament museístic i etnogràfic contemporani de la Fundació Carulla a l’Espluga de Francolí, amb una mostra interpretativa i innovadora sobre l’evolució de la vida a pagès fins a la sostenibilitat del segle XXI. Inclou visita guiada a la col·lecció de pessebres i de figures etnogràfiques de Traité.

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *