Els Pastorets de l’Espluga han assolit enguany un nou rècord d’espectadors, superant totes les previsions i xifres d’assistència anteriors, omplint les dues representacions al teatre del Casal com en poques ocasions. La representació nadalenca biennal atrau cada any més públic forani, sobretot en la segona representació, com la d’aquest dissabte 30 de desembre. L’espectacle, que en les últimes dècades ha evolucionat de forma considerable en efectes especials, millor il·luminació, atrezzo, orquestra en directe i agilitat escènica, prepara ara una edició molt especial pel Nadal 2025-2026.

Foto de grup de la representació d’aquest 30 de desembre de 2023 (Foto: Eva Bonet)

L’Espluga representa Pastorets des del 1886, amb diferents etapes, l’última de les quals va iniciar-se el 1976 al teatre del Casal. Això vol dir que el 2026 se celebraran els 50 anys de representacions continuades, biennals, en aquest emplaçament. També els 140 anys del primer quadre de Pastorets, al Centre de Catòlics. Serà una efemèride prou especial com perquè el grup Tratea Teatre pensi en una representació singular.

Els primers Pastorets representats al teatre del Casal, el 1976. (Foto: Arxiu)
Els primers Pastorets representats al teatre del Casal, el 1976. (Foto: Arxiu)

El director escènic de l’espectacle, Josep M. Mercadé, ha anunciat una renovació integral de l’escenografia, que encara utilitza els històrics decorats de paper que es llogaven inicialment per al Casal i després van comprar-se en propietat. Tot i haver introduït alguns elements d’atrezzo corporis, per donar singularitat a les escenes, Tratea Teatre pensa ara en fer un pas endavant en aquest sentit, i s’ha donat els propers dos anys per treballar en el projecte.

El carrer de Natzaret, amb la nova font estrenada enguany (Foto: Eva Bonet)

Aquest 2023 la representació ha consolidat els grans canvis introduïts ara fa 2 anys, en la més gran renovació de l’elenc artístic des de l’any 2000. Enguany, a més, s’ha introduït el ball de la sardana a l’escena ‘El record de Catalunya’, s’ha estrenat una nova font pel carrer de Natzaret i nou vestuari pels personatges del Jeremies, la Marta i la Isabeló.

La fi del mal, on els dimonis intenten véncer per últim cop (Foto: Eva Bonet)

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *