Els Pastorets de l’Espluga de Francolí tornen als escenaris aquest Nadal amb un contundent cartell que mostra l’agressivitat de l’eterna lluita entre el bé i mal, encara massa present a la nostra societat, i que aquest cop personifiquen els personatges de Satanàs i l’arcàngel Miquel, dos dels grans protagonistes de les representacions nadalenques. L’espectacle, de caràcter biennal -es representa cada dos anys-, centra la seva mirada en un nou àngel defensor del bé, que agafa un caràcter combatiu contra la injustícia i la dominació del més fort. Així ho ha volgut plasmar la fotògrafa espluguina Mireia Díaz amb la imatge que protagonitza el cartell d’aquesta temporada, per la qual van caldre tres hores de sessió fotogràfica i caracterització de l’actor i l’actriu que encarnen els personatges. 

El proper dilluns, 4 de desembre, es posaran a la venda les entrades per les representacions del 25 i el 30 de desembre a dos quarts de 7 de la tarda al teatre del Casal. Es podran comprar a www.pastoretsdelespluga.cat, a la plataforma Entrapolis i també de forma presencial a l’Oficina de Turisme. El dia de les representacions es vendran les últimes entrades disponibles a les taquilles del teatre. 

Els dos rabadans, escoltant de lluny a Llucifer i Satanàs, l’any 2021 (Foto: Toni Morlans)

La temporada 2023-2024 en xifres

La nova temporada de Pastorets a Catalunya comptarà amb 65 grups teatrals de 51 municipis diferents. Amb unes 6.000 persones involucrades en les representacions, els grups portaran a escena més de 200 funcions a les quals s’espera que hi assisteixin uns 60.000  espectadors. 

A l’Espluga de Francolí, prop d’un centenar de persones participen a un espectacle que combina els valors tradicionals del teatre popular i els decorats històrics amb les innovacions en il·luminació, pirotècnia, projeccions, efectes especials com foc i neu, música amb una orquestra en directe i un muntatge adaptat als nous temps que, amb els tocs d’humor característics i un vestuari i caracterització del segle XXI, suposen un gran reclam per espectadors d’arreu del territori. A l’Espluga es representen Pastorets desde 1886. 

L’arribada del Martinet a casa, per Nadal, al pròleg del 2021 (Foto: Pep Torres)

Una cita indispensable al calendari Nadalenc

Els Pastorets són una cita clau al calendari nadalenc d’arreu de Catalunya amb una forta tradició de component familiar. La representació dels Pastorets, genuïna de la cultura catalana, combina la música, la dansa, el teatre, la història i la cultura popular, convertint-la en una experiència única. 

Amb una gran diversitat de textos i formats, totes les representacions dels grups teatrals que formen part de la Coordinadora destaquen per la gran qualitat i la laboriosa tasca d’organització i execució que aplega a persones de moltes edats diferents, fet que les converteix en un moviment intergeneracional únic i singular. 

L’arribada de Jeremies amb el ase és un dels moments més esperats (Foto: Eva Bonet)

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *