L’estrena de la nova temporada dels Pastorets de l’Espluga ha omplert aquest Nadal la platea del teatre del Casal i ho tornarà a fer el proper dissabte 30 de desembre (encara queden entrades a pastoretsdelespluga.cat). I ho ha fet amb un moment molt especial: la renovació de l’anomenada escena del record de Catalunya, en què en Lluquet i Rovelló expliquen als pastors de la Judea els encants de la seva terra. Des del 2008 que en aquesta escena hi apareixien els bastoners de l’Espluga oferint una dansa acompanyats del Lluquet tocant el flabiol. Aquest any, com a novetat, s’ha tornat al text original, on Folch i Torres suggeria que els mateixos jueus simuléssin estar aprenent a ballar sardanes. Aprofitant el fenòmen Coti x Coti l’orquestra dels Pastorets ha entonat algunes notes de la cançó viral del 2023 al temps que diversos pastors i pastores, equipats amb barretines musques i rets, s’han posat a ballar-la.

La sorpresa ha despertat l’aplaudiment del públic, que aquest any també ha pogut descobrir una altra interessant incorporació escènica: una font a la plaça del poble on Getsè explica la seva tràgica història. La font, amb aigua corrent, s’atura cada cop que apareix el dimoni, com a símbol de mal presagi i dels estralls de la sequera. L’equip tècnic també ha fet, enguany, algunes millores per donar profunditat i realisme al portal de Betlem que clou l’espectacle. Pel que fa al vestuari, s’han estrenat nous dissenys pels personatges de la Isabeló, la Marta i el Jeremies i s’ha actualitzat com a guerrer el vestuari de sant Miquel, gràcies a la col·laboració dels Armats de l’Espluga.

Marta i Jeremies, amb el seu nou vestuari (Foto: Eva Bonet)

Nou sant Miquel i pastors principals

Pel que al repartiment d’actors i actrius que encarnen enguany els principals personatges en destaquen pocs canvis, sobretot després de la renovació total de l’elenc en l’edició anterior, ara fa 2 anys. L’estrena més destacada ha estat la de Chantal Puig al paper de sant Miquel. També s’han estrenat David Baena i Txell Mestrich com a Jepó i Joanoia, al costat del veterà Joan Tarès com a Anam.

Olga Herrerias ha provat el paper de Marta, amb Marc Civit com a Jeremies, Xavier Lozano com a Getsè i Clara Sans com a Isabeló. Marc López i Jordi Queralt són Lluquet i Rovelló, per segona vegada. Cèlia Ribé, Valentina Vendrell i Xènia Martí són els petits pastorets de la Judea i Guiomar Morlans l’àngel Gabriel que els anuncia la Bonanova.

A l’infern, repeteixen Ferran Lozano, Satanàs, i Mar Minguella, Llucifer; i com a pecats capitals, el jove talent de la casa: Bernat Morlans (supèrbia), Judith Magrinyà (ira), Bruna Ribé (golosia), Lluc Martí (enveja), Lídia Meca (luxúria), Miquel Mas (peresa) i Gemma Sales (avarícia).

Pel que fa al pròleg, Mariona Rendé ha tornat enguany al paper de Llúcia, amb la veterana àvia M. Àngela Anguera; el Roc, Gerard Grinyó; i Oriol Mas com a Martinet. Jordi Clota i Aina Palau repeteixen com a Josep i Maria amb Pol Banús com a nen Jesús. A tots ells, els acompanyen una quarantena de figurants dimonis, pastors i àngels.

Com el 2021, assumeixen la direcció artística, Ester Majós; l’escènica, Josep M. Mercadé; la tècnica, Marc Roca; i la musical, Sergi Esparza, amb una quinzena de músics en directe. S’hi afegeixen una trentena de persones de coordinació, administració, comunicació, vestuari i caracterització, tramoia, decorats i atenció a l’espectador. En total, més d’un centenar de persones implicades.

Emissió a Tac12

Novament, Tac12 oferirà la retransmissió dels Pastorets de l’Espluga per televisió, els dies 30 de desembre a les 12h del migdia, 31 de desembre, a les 8h del matí i les 3 de la tarda, i el 6 de gener, a les 12h del migdia. Un any més, estarà produïda per l’Espluga Audiovisual amb el patrocini de l’empresa de lloguer de plataformes elevadores Cal Nicolau, l’Hostal del Senglar i el Casal de l’Espluga, amb la implicació inestimable dels voluntaris de l’Espluga Audiovisual.

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *