L’anunci, durant el passat Nadal, de la renovació total de l’escenografia dels Pastorets de l’Espluga per la propera temporada 2025-2026 comença a fer-se realitat. Aquest dilluns 3 de març l’escenògraf i artista espluguí Quico Estivill ha presentat a l’equip tècnic i artístic de l’espectacle la seva proposta escenogràfica partint de l’encàrrec que la direcció li va fer fa mig any per a celebrar els 50 anys de Pastorets al teatre del Casal (1976-2026) i els 140 anys de Pastorets a l’Espluga (1886-2026).

Estivill ha ideat, concretament, dues propostes escenogràfiques per deixar enrere els històrics decorats de paper i iniciar una nova etapa més conceptual i contemporània, adaptada però, al text clàssic dels Pastorets de Folch i Torres. Ara, de les dues opcions, se n’escollirà una. L’artista ha plantejat la nova escenografia a partir d’una maqueta elaborada a escala dins d’un teatrí (obra de Josep M. Mercadé) amb les mateixes mides a escala i característiques que l’escenari del teatre del Casal. D’aquesta manera també es podran dissenyar tots els canvis i moviments escènics dels personatges i figurants, efectes especials, d’il·luminació i tècnica.

La reproducció a escala de l’escenari i telar del Casal, amb Marc Roca i Josep M. Mercadé (Foto: Xavier Lozano)

Proper pas: el finançament i la implicació

Per tirar endavant el projecte, l’equip dels Pastorets de l’Espluga s’organitzarà ara en tres comissions: la tècnica i de muntatge de l’escenografia; l’escènica i artística per readaptar els moviments i acotacions als nous decorats; i l’administrativa i organitzativa per tal de buscar el finançament necessari per tirar-ho endavant. Per això s’ha demanat la implicació necessària de tots els àmbits de l’espectacle i el compromís de futur per a tirar-ho endavant.

L’espectacle dels Pastorets de l’Espluga, que va superar tots els rècords d’espectadors el Nadal passat, es representa de forma biennal, i no tornarà als escenaris fins al 25 de desembre de 2025, quan s’espera estrenar la nova escenografia (o almenys, una primera fase). El 2021 van renovar-se i rejovenir-se la majoria d’actors i actrius principals després de dues dècades de l’anterior elenc.

Quico Estivill presentant les dues propostes escèniques pels Pastorets de l’Espluga (Foto: Xavier Lozano)

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *