El març passat ja es va haver de suspendre per l’inici del confinament per la pandèmia de la COVID-19, just aquell cap de setmana

La Coordinadora de Pastorets de Catalunya i els Pastorets de l’Espluga de Francolí han acordat ajornar al març de 2022 la celebració del IV Congrés de Pastorets de Catalunya que s’havia de celebrar a l’Espluga el 12, 13 i 14 de març de 2020, i que es va ajornar per la pandèmia al 19, 20 i 21 de març de 2021. L’assemblea de la Federació va aprovar-ho aquest dijous després de valorar-ho entre les entitats impulsores. L’evolució de la pandèmia i el dubte constant de restriccions –com la recent prohibició de celebració de festes i congressos- fa improbable i insegur que es pugui celebrar amb normalitat aquest esdeveniment, que buscava una alta participació. Es programarà una nova data més endavant, quan s’estabilitzi la situació, amb la vista posada, ara per ara, al 2022.

El programa d’actes previst per la Coordinadora de Pastorets de Catalunya i els Pastorets de l’Espluga inclou nombrosos tallers formatius, ponències, actes culturals i descobertes del territori. Feia 10 anys, des del 2009, que no es convocava. El 2019 la candidatura de l’Espluga va guanyar la convocatòria per davant de les de Navarcles, Terrassa i Sant Feliu de Llobregat.

Un any sense Pastorets

L’Espluga representa Pastorets almenys des de 1887 amb diferents etapes històriques. Les últimes, del 1939 al 1962, i l’actual des de 1976. La pandèmia ha portat també –per primer cop en l’actual etapa- a la suspensió de les representacions biennals dels Pastorets de l’Espluga de Francolí previstes pel proper Nadal.

Ara fa unes setmanes el grup Tratea Teatre del Casal i en acord amb l’Ajuntament de l’Espluga, comunicava la decisió “per responsabilitat, en un moment de plena incertesa i en què els protocols per la preservació de l’activitat cultural durant la pandèmia –només per a grups estables i reduïts i amb limitacions d’aforament- no són compatibles amb l’activitat habitual del teatre popular, multitudinària i oberta”.

Inicialment, Tratea Teatre del Casal de l’Espluga havia plantejat una edició adaptada de la representació tradicional, seguint els criteris marcats per la Coordinadora de Pastorets de Catalunya. Això suposava però, preparar una versió nova i reduïda de l’espectacle nadalenc, amb un esforç extra que podria ser en va davant l’evolució de la pandèmia. Aquest any a més, s’havia començat a treballar en un canvi generacional i total de tots els personatges, sota la nova direcció artística d’Ester Majós.

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *