L’agrupació organitzadora de les representacions dels Pastorets de l’Espluga de Francolí, dins el grup Tratea Teatre del Casal i en acord amb l’Ajuntament de l’Espluga, ha decidit suspendre les representacions d’aquest 2020, previstes pel proper Nadal. L’acord es va prendre per unanimitat el 9 de setembre, i s’ha fet públic després de comunicar-ho a la regidoria de Cultura i a l’equip dels Pastorets. L’entitat organitzadora ha hagut d’afrontar aquesta dolorosa decisió per responsabilitat, en un moment de plena incertesa i en què els protocols per la preservació de l’activitat cultural durant la pandèmia –només per a grups estables i reduïts i amb prohibició de reunions de més de 10 persones- no són compatibles amb l’activitat habitual del teatre popular, habitualment multitudinària i oberta.

Inicialment, Tratea Teatre del Casal de l’Espluga havia plantejat una edició adaptada de la representació tradicional, seguint els criteris marcats per la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, amb limitacions d’aforament i reduint considerablement l’equip  a una vintena de persones, quan habitualment se supera el centenar de participants. Això suposava però, preparar una versió nova i reduïda de l’espectacle nadalenc, amb un esforç extra que podria ser en va davant l’evolució de la pandèmia.

Joan Tarès, membre històric de Tratea Teatre, i Ester Majós, directora artística (Foto: Xavier Lozano)

La renovació del càsting, afectada

Aquest havia de ser un Nadal especial pels Pastorets de l’Espluga, que es representen només de forma biennal, cada 2 anys. Després del comiat, el 2018, dels actors que havien encarnat des de l’any 2000 els personatges de Lluquet i Rovelló, aquesta temporada s’havia previst una renovació i rejoveniment total de l’elenc d’actrius i actors, suposant un canvi generacional i total de tots els personatges. Sota la nova direcció artística d’Ester Majós ja s’havia començat a treballar des del juny en la selecció dels nous actors i actrius i fins i tot en la interpretació d’alguns dels papers. L’organització ha vist però, que per una estrena d’aquestes característiques, la situació d’incertesa, provisionalitat i limitació constant, no és la més adient. Tot i així, els assajos es mantindran si ho permet la pandèmia treballant amb el nou equip durant el 2021, a l’espera de que s’estudiïn noves dates o actes alternatius.

Propera fita, el IV Congrés L’altre esdeveniment que segueix pendent al calendari és el IV Congrés de Pastorets de Catalunya que s’havia de celebrar a l’Espluga el 12, 13 i 14 de març de 2020, i que es va ajornar per la pandèmia al 19, 20 i 21 de març de 2021. El programa d’actes previst per la Coordinadora de Pastorets de Catalunya i els Pastorets de l’Espluga inclou nombrosos tallers formatius, ponències, actes culturals i descobertes del territori. Feia 10 anys, des del 2009, que no es convocava. El 2019 la candidatura de l’Espluga va guanyar la convocatòria per davant de les de Navarcles, Terrassa i Sant Feliu de Llobregat. L’Espluga representa Pastorets almenys des de 1887 amb diferents etapes històriques. Les últimes, del 1939 al 1962, i l’actual des de 1976.

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *